Till huvudinnehållet

Varumärket som lockar bedragare - fyra tips för att inte bli lurad

GVK-auktorisation är idag närmast en förutsättning för att få uppdrag i våtrumsbranschen. Det lockar mindre nogräknade företag att dra nytta av GVKs starka varumärke. Man utger sig för att vara auktoriserad för att få uppdrag, utan att ha den dokumenterade kompetens som krävs för att utföra fackmässiga våtrumsinstallationer.

Följderna kan bli riktigt jobbiga för beställaren. Bakfall, felmonterade golvbrunnar och läckande tätskikt är inte ovanligt.

Att anlita ett ”falskt” GVK-företag kan alltså kosta onödiga pengar, tid och bekymmer. Men det finns flera sätt att kontrollera att entreprenören verkligen är auktoriserad och behörig för sitt jobb. Här är våra bästa tips;

Scanna True-intyget
Det nya digitala True-intyget är ett blockkedjesäkrat dokument som är omöjligt att förfalska. Det innebär att beställaren enkelt kan se om företagets GVK-auktorisation är äkta och giltig. Om auktorisationen upphör försvinner intyget omedelbart. True-intyg med QR-kod för alla äkta GVK-auktoriserade företag finns på true.gvk.se

Begär att få se branschlegitimation
GVK-auktorisationen bygger på individuell kompetens. En behörig montör kan alltid visa giltig GVK branschlegitimation. Det betyder att hantverkaren har relevant grundutbildning som är godkänd av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, följer gällande branschregler samt har dokumenterad behörighet för arbete i våtrum.

Kolla på webben
www.gvk.se under rubriken ”Hitta företag” finns den aktuella listan över GVK-auktoriserade företag. Här finns också, som en extra säkerhetsåtgärd, listan över tidigare GVK-företag som av någon anledning blivit uteslutna eller begärt utträde. Kontrollera under ”Hitta företag” → ”Avslutade auktorisationer”.

Läs på om säkra badrum
Den korta webbutbildningen Säkra våtrum för beställare är en bra introduktion för den som vill veta mer om regler och krav när våtrum ska beställas, byggas eller renoveras. Kursen ger insikt i de olika stegen i badrumsinstallationen och skapar en fördjupad förståelse för helheten.

GVK, Golvbranschens Våtrumskontroll, är en stiftelse som består av de tunga aktörerna inom boende, bygg och fastighet. GVK utformar branschreglerna Säkra Våtrum för hur ett tätt våtrum ska utföras. Löpande stickprovskontroller bidrar till att upprätthålla konceptets höga kvalitet. Just nu finns 747 GVK-auktoriserade företag över hela landet.