Entreprenör och kund tjänar på våtrumsanmälan
Våtrumsanmälan är ett grundläggande dokument för GVK-företagen. Här anges fakta kring uppdraget såsom kontaktuppgifter, ingående tätskiktsprodukter och vilken typ av utrymme det handlar om. Om det finns avvikelser redan från början ska de anges här.
För både entreprenör och kund ligger flera vinster i potten om GVK-företaget gör sin våtrumsanmälan i appen Golv- & Våtrumskontroll. Där samlas all dokumentation kring projektet och kan enkelt kommuniceras vidare. Det finns dock en del missförstånd kring våtrumsanmälan och här reder Frida Johansson, teknisk projektledare på GVK, ut begreppen.
- En vanlig missuppfattning bland privatpersoner är att man som slutkund automatiskt får alla kvalitetsdokument skickade till sig, säger hon. Man har inte klart för sig vem som är avtalspart och vet inte vilka roller aktörerna har.
Gången är att våtrumsanmälan med automatik mejlas från det GVK-auktoriserade företaget till den som har beställt uppdraget.
- Det kan till exempel vara snickaren man anlitat som är beställare. Då får man be att hen i sin tur skickar dokumenten vidare. Som slutkund har man inte automatiskt rätt att få kvalitetsdokumenten sända till sig direkt från det GVK-auktoriserade företaget.
Frågor från privatpersoner ökar i takt med en större medvetenhet kring dokumentationens betydelse för försäkringsärenden och inte minst vid försäljning av bostaden.
- För den som funderar på att sälja är våtrumsanmälan en viktig värdehandling. Här ser man de ingående materialen, när installationen är gjord och vem som utfört den.
GVK får även frågor om det verkligen behövs våtrumsanmälan för alla utrymmen.
- Svaret är ja. Alla utrymmen som har tätskikt såsom toalett, tvättstuga och badrum omfattas av branschreglerna och ska därför våtrumsanmälas.
Vad vinner då GVK-företaget på att göra våtrumsanmälan i appen Golv- & Våtrumskontroll?
- Det finns många fördelar som kan påverka lönsamheten direkt, säger Frida Johansson och nämner några av dem;
- GVK-företaget kommunicerar löpande med beställaren och undviker oklarheter i projektet.
- Genom att följa stegen i appen med för- och egenkontroller dokumenteras arbetet och man slipper diskussioner om fakturering samt risk för obetalda ÄTA, ändrings- och tilläggsarbeten.
- I våtrumsanmälan ligger kontaktuppgifter till ansvarig GVK-kontrollant. Finns ingen våtrumsanmälan finns inte möjlighet till stickprovskontroll, som är ett utmärkt tillfälle för företaget att få gratis fortbildning av en verklig våtrumsexpert.
- I Golv- & Våtrumskontroll kan man fullgöra entreprenörens aviseringsplikt, det vill säga att dokumentera eventuellt hinder för fortsatt arbete och omgående meddela beställaren.
- Systematiskt slarv med våtrumsanmälan är en grund till eventuell uteslutning ur GVK.