Sara sköter vattentätt kvalitetssystem
Sara Salomonsson tar över som teknisk projektledare i GVK efter Bengt Jonasson. –För mig är det viktigt att lyfta fram det mervärde som finns inbyggt i GVKs kvalitetssystem för fackmässigt utförda våtrum. Vattenskadade våtutrymmen är ett stort problem. Genom att anlita GVK-företag som följer aktuella branschregler för säkra våtrum slipper man en hel massa bekymmer och sparar både tid och pengar.
Sara Salomonsson tar nu över som teknisk projektledare i GVK
efter Bengt Jonasson.
–För mig är det viktigt att lyfta fram det mervärde
som finns inbyggt i GVKs kvalitetssystem för fackmässigt utförda våtrum.
Vattenskadade våtutrymmen är ett stort problem. Genom att anlita ett
GVK-auktoriserat företag som följer aktuella branschregler för säkra våtrum
slipper man en hel massa bekymmer och sparar både tid och pengar.
Rätt material, rätt förutsättningar och rätt utbildning samt kontroll och uppföljning är verktygen i GVKs koncept. Sara förklarar stegen i det vattentäta kvalitetssystemet;
-En våtrumsanmälan skickas till GVK för att möjliggöra eventuella stickprov. Entreprenören gör därefter en förkontroll så att förutsättningarna är de rätta, och efter utfört arbete en egenkontroll. Dessa uppgifter lämnas digitalt via mobil eller läsplatta. Våra länskontrollanter följer sedan upp med slumpmässiga stickprov på de anmälda våtrummen. Eventuella brister kan då rättas till och återföras till branschreglerna, så att framtida våtrum blir ännu säkrare. En kunskapsmässig utgångspunkt för att kunna anslutas till GVK och ha möjlighet att delta i kurser, är yrkesbevis hos monterande personal.
Sara Salomonsson har hunnit vara på Golvbranschen GBR i tre år. Under utbildningen till maskiningenjör blev hon intresserad av olika material och deras egenskaper och på GBR har hon sedan utvecklat detta intresse med fokus på plastmatta och keramik. Bland flera andra projekt har Sara jobbat med Handbok Byggkeramik samt aktualiserat branschstandarden för plastmatta i våtrum så att den följer aktuella normer i såväl Sverige som övriga EU.
-Det är en naturlig övergång att börja på GVK och få jobba med tekniska frågeställningar kring dessa material, nu kopplade enbart till våtutrymmen. I arbetsuppgifterna ligger bland annat support till de GVK-auktoriserade företagen, en del kursverksamhet och inte minst att ta initiativ till och leda våtrumsrelaterade projekt såväl internt som tillsammans med externa samarbetspartners.
-Just nu arbetar vi exempelvis i ett gemensamt projekt med BKR och Säker Vatten för att utveckla branschreglerna för väggnära golvbrunnar, avslutar Sara Salomonsson.
Bengt Jonasson, som arbetat på GVK i drygt 11 år, kommer inte att försvinna helt från verksamheten. Han fortsätter att hålla i utbildningar och kurser där hans långa erfarenhet av våtrumsrelaterade frågor kommer väl till pass.