Vi vill ha säkra badrum
Fler och fler företag väljer nu att ansluta sig till GVK, AB Svensk Våtrumskontroll. Anledningen är att efterfrågan på seriösa, kompetenta badrumsbyggare ökar. Med branschregler för hur våtrummen ska byggas, främst vad gäller tätskiktet, vill man minska de stora kostnaderna för fuskbyggen och vattenskador i svenska hem. Hör några röster om vad GVK betyder för det enskilda företaget.
(Bild Michael Carlsson, Kjells Färg och Golv i Tanumshede som blev GVK-auktoriserade i maj)
Fler och fler företag väljer nu att ansluta sig till GVK, AB Svensk Våtrumskontroll. Anledningen är helt enkelt att efterfrågan på seriösa och kompetenta badrumsbyggare ökar. Genom branschregler för hur våtrummen ska byggas och utformas, främst vad gäller tätskiktet, vill stiftelsen GVK skapa säkra våtrum och minska de stora kostnaderna för fuskbyggen och vattenskador i svenska hem. Här är några röster om vad anslutningen till GVK betyder för det enskilda företaget.
Albin Carlssons Järnhandel i Vimmerby har totalt tjugo anställda och blev GVK-anslutna i maj. –Vi tyckte det var dags, säger Stig Nilsson, arbetsledare. Nu när firman fått uppdrag för större byggföretag krävs det nästan att vi är anslutna till GVK. Det blir en garanti på att jobbet utförs på rätt sätt. Folk har över huvud taget blivit mer medvetna i och med alla fuskbyggarprogram på TV. Man vill ha bort oseriösa företag helt enkelt.
-Vi måste vara med, annars tappar vi en massa jobb. Dessutom är det bara positivt att vara ansluten till GVK, säger Thomas Nordlund på Laponia Golv i Jokkmokk. Redan på 90-talet när han arbetade som anställd golvläggare i Umeå hade han GVK-kompetens. Nu, som egen, tycker han att anslutningen är en trygghet både för företaget och för kunderna. –Även privatpersoner kräver proffs. Att vi är auktoriserade av GVK visar att vi kan vår sak.
Michael Carlsson är arbetsledare hos Kjells Färg & Golv i Tanumshede. Företaget, som består av fyra personer, anslöt sig till GVK i maj i år. –Det är en säkerhet både för oss och kunden, menar Michael. Anslutningen innebär en garanti för att vi gör säkra våtrumsjobb. Våra kunder är mycket nöjda. Eftersom vi följer gällande regler ute på jobben har vi också full support och backup från GVKs sida om något skulle trassla.
För att bli GVK-auktoriserad krävs att arbetsledare och tätskiktsmontörer på företaget utbildar sig hos GVK. Efter godkända prov utfärdas personliga behörighetsbevis kopplade till såväl företag som till den enskilda montören. Därefter kan företaget auktoriseras.